View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Ergo Administrator
|
|
Back to top |
|
|
managarm
Gender: Age: 38 Zodiac: Joined: 01 Aug 2006 Posts: 89 Location: Poznań
|
|
Back to top |
|
|
Ergo Administrator
|
|
Back to top |
|
|
Polgard
|
Posted: 24-03-2008, 21:47 Post subject: Re: Mgla (The Mist) |
|
|
Ergo wrote: |
I musze powiedziec ze to jeden z przyjemniej zrobionych filmow ostatnimi czasy (jesli ktos lubi tego typu kino) - chociaz nie ukrywam ze to nie bylo kino szczegolnie ambitne czy poruszajace jakies uniwersalne tematy. Po prostu mysle ze ciekawie zrobiona ekranizacja ksiazki Kinga. Dawno nie ogladalem filmu "horroru"(naciagnijmy troche definicje) ktory obejrzalbym od poczatku do konca z przyjemnoscia. |
No nie do końca, niestety...
Przez większość czasu film bardzo mi się podobał - dobrze budowane napięcie, autentyczny nastrój strachu SPOILER (i tylko motyw z wariatką i łatwość z jaką przekonała niemal wszystkich do swoich chorych jazd był trochę przegięty). Pomyślałem, że dawno już nie widziałem tak dobrego horroru i ...
... i byłoby bardzo fajnie, gdyby nie kompletnie durne, pozbawione sensu, elementarnej logiki i prawdopodobieństwa psychologicznego zakończenie. Zniszczyło dla mnie niestety odbiór całego filmu, poczułem się potraktowany przez twórców jak debil, który łyknie każdą bzdurę, byle tylko film mógł zaszokować. Tym gorzej, że można było, właściwie zachowując przebieg akcji, z pewnymi zmianami i przy niewielkim wydłużeniu filmu sprawić, że ta końcówka byłaby naprawdę dramatyczna, poruszająca do szpiku i wbijająca w fotel. Szkoda... |
|
Back to top |
|
|
Ergo Administrator
|
|
Back to top |
|
|
Polgard
|
Posted: 25-03-2008, 10:41 Post subject: |
|
|
Jeszcze większy SPOILER:
Naprawdę przewidziałeś, że wystrzelają się 3 minuty po tym jak skończy się benzyna? Zamiast poczekać, ile wytrzymają w samochodzie (w którym byli w miarę bezpieczni), żeby dać wojsku szansę załatwić sprawę (to akurat faktycznie było oczywiste), co wydawało się nie tylko jedynym sensownym, ale w ogóle jedynym pomysłem? Ludzie, którzy rozpaczliwie czepiają się życia, walczą o nie przez kilka dni, nagle pstryk i kaput?
No to naprawdę gratulacje za domyślność. Ja może przewidziałbym zakończenie, gdybym potraktował film jak dzieło Monthy Pythona. Ten film jednak wydawał mi się przez większość czasu "poważnym" horrorem i takiego czarnego humoru na zakończenie się nie spodziewałem. Dla mnie równie logiczne by było, gdyby wystrzelali się w markecie pierwszego dnia. Uśmiałem się więc co prawda nieźle, ale chyba nie o to w tym filmie chodziło... |
|
Back to top |
|
|
Ergo Administrator
|
|
Back to top |
|
|
Polgard
|